Френк Гері - архітектор танцюючих форм

«Френк Гері - архітектор танцюючих форм»


Фрэнк Гери как аноним
«Лише дуже малу частину з того, що будується, дійсно можна назвати справжньою архітектурою - тобто архітектурою, що ставить собі за мету створити щось прекрасне оптимістичними і гуманістичними методами. Більшість же будівель побудовані просто як «коробки» для відмивання грошей. Вони не мають нічого спільного з архітектурою ».
Френк Гері



      Френк Гері - один з найсміливіших і шокуючих архітекторів сучасності. Його роботи сміливі та зухвалі, якщо ви побачите їх хоча б раз у житті – точно запам'ятаєте. Будівлі Френка Гері легко впізнавані завдяки неординарному почерку, який він втілює у вигнутих лініях, громіздких конструкціях зі скла і металу. Вони стають своєрідними візитівками міст, у яких з'являються, і перетворюються на місця паломництва сотень тисяч туристів.
      Ефраїм Оуен Гольдберг народився 28 лютого 1929 року в Торонто в сім'ї польських іммігрантів. Його дід торгував будівельними матеріалами, а батько володів магазином торговельних  і ігрових  автоматів. Через антисемітські настрої  в 1947 році родина переїжджає до Каліфорнії. Незабаром юнак отримує американське громадянство, бере нове ім'я і прізвище і стає Френком Гері.
      У 1954 році Гері успішно закінчує школу архітектури в університеті Південної Кароліни, потім  вступає  до Гарвардського університету, де вивчає містобудування та планування міського середовища. До 1960 року молодий архітектор працює в майстерні Віктора Груена. Потім на декілька років  Гері переїжджає в Париж, де  реставрує французькі церкви, і паралельно студіює роботи Ле Корбюзьє - піонера архітектурного модернізму  і Балтазара Неймана - одного з найбільших німецьких архітекторів .
      В 1963 році Френк Гері повертається в Лос-Анджелес, щоб заснувати власну компанію Frank O. Gehry and Associates,  яка в 1971 буде  перетворена в Gehry & Krueger Inc. Зараз вона носить назву Gehry Partners.  Серед перших робіт студії - інтер'єри, проекти торгових центрів і безліч приватних будинків, відмінною рисою яких стає відмова від традиційних форм.
      У 1978 році Френк Гері береться за перебудову власного особняка в Санта-Моніці . Він вирішує поекспериментувати з уже вживаними будматеріалами: обрізками металу, шматками сітчастих огорож, рожевими пластинами азбесту, фанерою. Вважається, що саме цей будинок, через який власники сусідніх респектабельних вілл неодноразово погрожували судом, приніс архітектору професійну популярність.



      У 1989 році Френк Гері став лауреатом Прітцкерівської премії, крім того, він володар премії Вольфів, золотої медалі Британського королівського інституту архітекторів, премії Генрі Тернера і ще десятка нагород і призів.
      Френк Гері зіграв сам себе в телевізійних програмах, в тому числі “Сімпсони”. У 2005 році  Сідні Поллак зняв документальний фільм, “Ескізи Френка Гері”, орієнтуючись на роботи і спадщину архітектора. 
      У свої 91 Френк Гері продовжує працювати над новими проектами з власним бюро Gehry Partners і навіть встигає викладати онлайн-курс дизайну та архітектури.

Найбільш неординарні  проекти  Френка Гері:


Будинок, що танцює, Прага, Чехія




      Якщо ви були у Празі, то, напевно, бачили славнозвісний "Танцюючий будинок". Френк Гері проектував його у співпраці з хорватським архітектором Владо Милуничем.  Виконаний у стилі деконструктивізму комплекс складається з двох циліндричних веж: звичайної і деформованої. Будинок, який танцює – це архітектурна метафора пари, що зійшлась у красивому танці. Практично відразу після завершення будівництва будинок отримав прізвисько «Джинджер і Фред» на честь відомої американської пари кіноакторів Джинджер Роджерс і Фред Астер.
Музей Соломона Гуггенгайма, Більбао, Іспанія

      Будівля музею, побудована зі скла, титану і пісковика, визнано однією з найбільш видовищних у світі будівель у стилі деконструктивізму. Головною метою Гері було надання музею, розташованому на набережній, вигляду футуристичного корабля. Музей Гуггенгайма в Більбао – це музей сучасного мистецтва, який сам по собі є твором мистецтва. Названа як одна з найважливіших творів архітектури за останні десятиліття численними експертами, ця будівля має багато причин для своєї унікальності. Вона була настільки успішною і добре відомою, що почала приваблювати туристів до міста Більбао. Багато туристів. Протягом перших 12 місяців з моменту відкриття музею туристи принесли 160 млн. доларів для місцевої економіки.

Центр здоров'я мозку у Лас-Вегасі, США

Пост почитания Фрэнка Гери - фото 5

      Засновник центру Лу Руво, аби привернути увагу до проблем медицини і психічного здоров'я, побажав збудувати максимально незвичну будівлю. Проект Френка Гері ідеально для цього підходив. Споруда,  складається із 2 корпусів: один – у вигляді кількаповерхової споруди з прямими лініями, а другий – переплетінням ліній нагадує звивини людського мозку.

Концертний зал Волта Діснея у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія



      Сім’я творця мультиплікаційної імперії Уолта Діснея вже давно хотіла побудувати в його честь гідну найвищих оцінок будівлю і пожертвувала на її будівництво 50 мільйонів $. В результаті з відкриттям чергового шедевра від Френка Гері в 2003 році головне місто Каліфорнії отримало свій новий символ. Варто відзначити, що крім своєї зовнішньої виразності, цей концертний зал володіє акустичними властивостями, які багато в чому перевершують найвідоміші майданчики в світі.

Музей дизайну Вітра, Вайль-на-Рейні, Німеччина



      Цей музей експонує меблі та інтер’єрні рішення, але саме будівля привертає найбільшу увагу.

Біомузей, Панама-Сіті, Панама



      Яскраві кольори музею екології були обрані для представлення багатої природи Панами.

Риба, Барселона, Іспанія



      Гігантську скульптуру з позолоченої сталі архітектор спроектував спеціально для Літніх Олімпійських Ігор у Барселоні у 1992 році. Споруда грайливо переливається на сонці і є в переліку найбільш популярних серед туристів, які відвідують Каталонію.

Будівля Пітера Б. Льюїса, Клівленд, Огайо



      Названий на честь відомого філантропа і генерального директора страхової компанії, цей будинок служить приміщенням для учнів школи з менеджменту Weatherhead School.

Мистецький музей Вейсмана в Міннеаполісі, штат Міннесота



      Ця приваблива споруда є частиною університетського містечка Університету Міннесоти.

Музей музики та наукової фантастики у Сіетлі, США


     Знаменитий музей музики незвичайний не тільки своїми неймовірними зовнішніми формами, натхненням яким послужила гітара легендарного Джімі Хендрікса. Сама ідея цього храму музики унікальна – величезна будівля містить практично всю колекцію американської рок і поп-музики.


      Фото- та документальні матеріали  взяті з інтернет-ресурсів та навчального посібника Б. С. Черкеса,  С. М. Лінди «Архітектура сучасності: остання третина ХХ – початок ХХІ століть», що зберігається у бібліотечному фонді книгозбірні.

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації