Україна мандрівнича

 

 Мандруємо зі смаком: винний туризм в Україні у 2021 році



У 2020 році винороби й винні маршрути України вийшли на новий рівень (Фото: Дорога вина та смаку Закарпаття / Facebook)

Олена Мотузенко, експерт з винного й гастрономічного туризму, розповіла про нові напрямки подорожей в Україні та про протоколи безпеки анти-ковід на Радіо НВ.

Олена Мотузенко — викладачка на магістерських програм з географії гастрономічного туризму в університеті ім. Шевченка, авторка проєктів Дороги вина та смаку, учасниця Світових конференцій з винного туризму Всесвітньої організації туризму ООН. Вона стала гостею шоу Картата потата Даші Малахової і розповіла, як розвивається винний туризм в Україні і які куточки країни варто відвідати.Багато років тому я була класичним туристом, який вперше потрапив на винні маршрути Італії, потім згодом Іспанії, потім — Німеччини. І такий собі „вірус“ винного і гастрономічного туризму змінив моє життя», — розповідає експертка. — «Я географ, захистила дисертацію з раціонального використання природних ресурсів, і я почала піднімати тему гастрономічного туризму спочатку в академічній сфері. Це було сім років тому і я мала досить часу, щоби брати участь у міжнародних дослідницьких проєктах, досліджувати європейські маршрути, але вже з погляду організаторів, управлінців, порівняти моделі і Іспанії, і Німеччини, і Італії. І, знаючи наші українські реалії, мати уявлення, який же шлях України до розбудови таких унікальних інструментів розвитку сільських територій перш за все, як дороги вина та смаку».
Олена Мотузенко (в центрі) / Фото: Дороги вина та смаку Закарпаття / Facebook

Про географічні зазначення в Україні

«Європейський Союз завдяки імплементації тих вимог, тих стандартів, щодо яких Україна взяла на себе зобов’язання, підписавши угоду про асоціацію, підтримав створення захищених географічних зазначень в Україні. Проєкт ЄС зайшов в Україну саме з такою ідеєю — допомогти створити відповідні законодавчі акти, зробити їх імплементацію і допомогти виробникам України для того, щоби вони могли отримати свої дійсно заслужені географічні зазначення. На сьогодні у нас уже, я думаю, через півроку буде 12 наших українських географічних зазначень. Щоби наші слухачі зрозуміли, про що йдеться, я наведу такий приклад: географічне зазначення — це Коньяк, це Шампанське, це сир Парміджано Реджано, наприклад.

Ми не можемо називати ігристі вина шампанським. Якщо Україна буде захищати право інших країн на географічні зазначення, то й інші країни будуть визнавати наші українські географічні зазначення, це буде створювати їм додаткову вартість і також буде допомагати проти фальсифікації".

Джерело інформації: Щотижневик "Новое время" (електронна версія).

Коментарі

Популярні публікації