Ракета Vega з українським двигуном стартувала з космодрому у Французькій Гвіані

17 серпня 2021 року, з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані, відбувся 17-й успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega.

У якості основного навантаження, на замовлення компанії Airbus Defence and Space, ракета-носій Vega вивела на орбіту космічний апарат Pléiades Neo 4 масою близько 920 кг.

Новий супутник дозволить стежити за об’єктами з високою роздільною здатністю 30 см. Він також забезпечить більшу точність геолокації об’єктів, над якими буде здійснювати два прольоти за добу.

Пуск ракети-носія Vega. Фото: ESA/CNES/Arianespace/JM Guillon

Окрім того, на орбіту було виведено ще чотири допоміжних корисних навантаження – кубсати RADCUBE, SUNSTORM, LEDSAT на замовлення ЄКА та кубсат BRO-4 на замовлення стартапу Unseenlabs.

Слід зазначити, що блок маршового двигуна РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня ракета-носій Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод» (Дніпро).

«Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна з метою розширення діапазону виведених корисних навантажень», – йдеться у повідомленні.

Ракета-носій Vega розроблена спільними зусиллями Європейського космічного агентства та Італійського космічного агентства. При цьому найбільший внесок в проєкт внесла Італія. Vega має чотири ступені.

Вона може виводити на орбіту корисне навантаження масою до 1,5 тонн.

Ракета-носій Vega. Фото: з відкритих джерел

Це вже другий запуск ракети Vega в поточному році та 19-й з початку її використання. За час експлуатації, два запуски виявилася невдалими. Зокрема, запуск ракети Vega, який відбувся 17 листопада 2020 року, закінчився аварією. Носій незабаром після старту впав в океан.

Свій перший політ РН Vega здійснила 13 лютого 2012 року.

Нагадаємо, що 11 серпня у США NASA запустили ракету-носій Antares розроблену спільно з Україною. Перший ступінь ракети виготовлена на ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

Джерело інформації: інтернет-видання "Промисловий портал"

Коментарі

Популярні публікації