"Кулінарні фіґлі" від Євгена Клопотенка

 

 Вишукані страви з яблук для справжніх гурманів.



Євген Клопотенко: «Свинина з яблуками — це завжди чудове поєднання» (Фото: Надано автором)

Євген Клопотенко: «Свинина з яблуками — це завжди чудове поєднання» (Фото: Надано автором)

Яблука можна додавати в салати, запікати в духовці, готувати на грилі та маринувати в них м’ясо

Як відзначають дієтологи, яблука — це не тільки смачний фрукт, але й корисний. У складі яблук багато клітковини і води, тому вони здатні швидко позбавити почуття голоду. Яблука можна додавати в свіжому вигляді в салати, запікати в духовці, готувати на грилі та маринувати в них м’ясо.

Салат з буряком, яблуком і пореєм

Я дуже люблю поєднувати в салатах овочі та фрукти, а ще мені подобається експериментувати з різними соусами і заправками. У цьому простому салаті з буряком, яблуком і пореєм є і те, і інше.

Час приготування — 10 хвилин

Порції  1

Інгредієнти:

  • 1 буряк
  • ½ яблука
  • ½ лимона
  • 30 мл зеленого чаю
  • 10 г білого хрону
  • ½ ст. л. кунжутної олії
  • 1 ст. л. соєвого соусу
  • 100 г цибулі-порею
  • 1 гілочка чебрецю
  • Оливкова олія (для смаження)
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Буряк відваріть або запечіть у духовці до готовності. Можна використовувати вже готовий відварений буряк.

Нижню частину цибулі-порею наріжте кільцями, товщиною 2−3 сантиметри, знадобиться приблизно 100 г. Обсмажте цибулю на пательні з оливковою олією, додайте трохи води і тушкуйте 2 хвилини. Порей викладіть на тарілку і на цій же пательні обсмажте по половині яблука та лимону нерізаних часточками, поки вони не стануть м’якими.

Приготуйте соус. Заваріть зелений чай, відміряйте 30 мл. Додайте 1 ст. л. соєвого соусу, ½ ст. л. кунжутної олії і 10 г білого хрону, перемішайте.

Викладіть овочі на тарілку, заправте соусом і посипте подрібненим чебрецем.

Свиняча вирізка з вершковим соусом і яблучним пюре

Свиняча вирізка з вершковим соусом і яблучним пюре — мій погляд на популярну баварську страву. Свинина з яблуками — це завжди чудове поєднання, особливо, якщо ця свинина не дуже жирна.

Час приготування  40 хвилин

Порції  2

Інгредієнти:

  • 500 г свинячої вирізки
  • 150 г цибулі
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • 20 г вершкового масла
  • 150 г вершків (30% жирності)
  • 1 щіпка мускатного горіха
  • за смаком сіль і перець
  • Для яблучного пюре:
  • 500 г яблук (сорт Симиренко)
  • 1 ст. л. меду
  • 1 дрібка перцю чилі (сухі пластівці)
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Цілу вирізку посоліть і поперчіть. Обсмажте на пательні з сумішшю соняшникової олії та вершкового масла з усіх боків до коричневої скоринки. Дайте м’ясу трохи охолонути і поріжте на шматочки завтовшки 1 сантиметр.

На цій же пательні обсмажте півкільця цибулі до золотистого кольору, додайте вершки, мускатний горіх і шматочки свинини. Тушкуйте на середньому вогні протягом 10−15 хвилин.

Яблука запечіть в духовці протягом 25 хвилин, очистіть від шкірки і розімніть в пюре з медом і перцем чилі.

Подавайте м’ясо на подушці з яблучного пюре.

Яблучний пиріг на кефірі

Мені подобаються максимально прості пироги, які можна швидко приготувати на сніданок. Один із таких — яблучний пиріг на кефірі. Усі інгредієнти ви, найімовірніше, знайдете в холодильнику.

Час приготування  55 хвилин

Порції  4

Інгредієнти:

  • 2 яйця
  • 200 г цукру
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 250 мл кефіру
  • 50 г вершкового масла (+ 20 г додатково для змазування форми)
  • 250 г борошна
  • 1 дрібка солі
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 2−3 яблука твердих сортів
  • 1 ч. л. меленої кориці
  • 1 ст. л. цукрової пудри
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Духовку треба розігріти до 180 градусів. Змішайте в мисці 2 яйця та 200 г цукру. Використовуйте ємність достатнього розміру, щоб у ній помістилося все тісто. Якщо у вас є кухонна машина, можете замісити тісто в ній. Додайте дрібку солі та 1 ч. л. ванільного цукру. Ретельно збийте суміш віничком. Додайте 50 г м’якого вершкового масла та перемішайте масу до отримання однорідної консистенції.

Влийте в миску 250 мл кефіру. Знову перемішайте віничком до повного об'єднання. Я використовую звичайний магазинний кефір.

Додайте до маси 1 ч. л. розпушувача та перемішайте віничком. Часто можна побачити пораду, що розпушувач обов’язково потрібно змішати з борошном, але повірте мені, тут це не має ніякого значення.

Просійте 250 г борошна через сито та додайте його в миску, постійно перемішуючи суміш віничком. Добре перемішайте масу до однорідного стану. Готове тісто повинно вийти досить густим, як дуже густа сметана.

Візьміть форму для випікання діаметром 24−26 см і застеліть пергаментом. Змастіть форму всередині вершковим маслом.

Візьміть 2−3 яблука, помийте, наріжте часточками товщиною приблизно 0,5 см. Ви можете попередньо очистити яблука, якщо у них дуже тверда шкірка, а можете їх не чистити.

Влийте все тісто в форму для випікання, щоб воно рівномірно розподілилося по ній. У разі потреби акуратно розрівняйте тісто в формі за допомогою столової ложки. На тісто викладіть часточки яблук віялом так, щоб вони зайняли всю площу пирога.

Посипте яблука зверху меленою корицею та випікайте в духовці протягом 25−30 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Перед подачею посипте пиріг цукровою пудрою.

Яблучні чипси

Ці чипси — дуже корисні і дуже смачні. І, найголовніше, ними легко замінювати шкідливі магазинні чипси. Чудовий варіант для дітей, як на мене. Яблучні чипси, які продаються в магазинах, зазвичай дорого коштують. Тому я пропоную вам приготувати ці чипси самостійно. Так-так, ви можете спокійно зробити це вдома, це буде дуже смачно, корисно і зовсім недорого.

Час приготування  1 година 40 хвилин

Порції  1

Інгредієнти:

  • 1 яблуко
  • Мед за смаком
  • Кориця за смаком
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Яблуко наріжте тонкими-претонкими слайсами. Тонко нарізати — це дуже важливо. Також дуже важливо не порізати собі руки під час цього процесу, так що будьте обережні.

Викладіть яблука на деко, застелене пергаментом. Важливо: яблука потрібно викладати в один шар.

Поставте до духовки, розігрітої до 80 градусів. Сушіть близько… тут потрібно дивитися, яку структуру ви хочете отримати. Якщо ви хочете, щоб вони були хрусткими, то сушити їх потрібно в духовці години півтори. А якщо любите більш м’які чипси, то вистачить і сорока хвилин. Мені подобається, коли вони хрумтять, прямо як картопляні чипси.

Джерело інформації: щотижневик НВ (електронний варіант).


Коментарі

Популярні публікації