Здорове харчування : цілющі ягоди.

 

Червень – саме час ласувати ягодами, яких зараз вдосталь. Суниця і полуниця, ожина і малина, чорниця і лохина, шовковиця і смородина... Ягідний сезон варто використовувати з максимальною користю.



 

Чим корисні ягоди?

 Усі ягоди багаті на вітамін С, який зміцнює судини. Вони допомагають знизити ризики чи полегшити перебіг захворювань. У ягодах містяться антоціани, які є відмінним стимулятором роботи мозку незалежно від віку людини. Завдяки антоціанам та вітамінам, які містяться в них, ягоди мають антиоксидантні, протимікробні, протизапальні і нейро- та кардіопротекторні властивості.

 

Полуниця, суниця і малина покращують роботу печінки. Суниця багата на залізо, тому особливо корисна тим, хто має низький гемоглобін.

 Полуниця містить багато калію, тому її треба обов’язково їсти тим, хто має проблеми із серцево-судинною системою. Полуниця також має сечогінну дію, тож добре впливає на роботу нирок, сечового міхура, виводить токсини та інші шкідливі речовини. Вона омолоджує й активізує обмінні процеси, тому сприяє кращій працездатності.

Малина теж має багато вітаміну С, зміцнює стінки судин і має потогінну дію. За рахунок ацетилсаліцилової кислоти знижує рівень холестерину, зменшує запальні процеси в суглобах. Малина на 15% зменшує ризик серцево-судинних хвороб.



Чорна смородина містить ті ж речовини, що й деякі ліки від депресії.

Досить з’їсти 50 г чорної або 150 г білої чи червоної смородини, аби забезпечити добову потребу у вітаміні С. Ягода зміцнює імунітет, стінки судин, покращує пам’ять і концентрацію уваги. Червона і жовта смородина має потогінні властивості, підвищує апетит і добре втамовує спрагу. Червона смородина має багато пектинів, тому добре виводить з організму шлаки й токсини.




Чорниця корисна насамперед своїми бактерицидними властивостями. Вона корисна при запаленнях ясен і хворому горлі. А завдяки цукрознижувальним властивостям її рекомендують хворим на цукровий діабет.

 

Шовковиця теж особливо корисна тим, хто має проблеми з цукром. Вона нормалізує рівень цукру в крові, не викликає алергії. Шовковиця — нейтральна ягода, її можна їсти всім.



 

Як їсти ягоди та фрукти з максимальною користю для здоров’я

 

   Включіть ягоди до свого щоденного раціону. Доросла людина має з’їдати 300−400 грамів ягід щодня. Найкраще розділити їх на 2-3 прийоми. Вітамін С, що міститься в ягодах — водорозчинний, тому коли його концентрація в крові сягає порогового значення, нирки починають його виводити. Решта біологічно активних сполук також виводиться нирками і не накопичується.

   Після споживання ягід прополощіть рот водою: кислота, що міститься в ягодах може нашкодити емалі зубів.

  Купуйте та збирайте ягоди вранці та тримайте в холодильнику. Низькі температури перешкоджають псуванню ягід та руйнації біологічно активних сполук.

  Поєднуйте ягоди з жирами. Це потрібно для поглинання в кишківнику жиророзчинних вітамінів. Вітамін Е, присутній в ягодах, буде краще засвоюватися з жирами.

  Готуйте морси, а не компоти. Для цього треба просто розтовкти ягоди і залити водою. Користь такого напою в збереженні вітамінів і швидкості приготування.

  Заморожуйте, а не варіть варення. Ягоди і фрукти слід їсти весь рік

   Споживайте цілі ягоди та фрукти, а не соки. Саме у такому вигляді вони найкорисніші.

 Ягоди і фрукти не є ліками. Але їх брак у раціоні може негативно позначитися на вашому здоров’ї. Пам’ятайте про це і вітамінізуйтеся на здоров’я!

Джерело інформації інтернет-видання.

 

Коментарі

Популярні публікації