Апсайклінг.


13:36 27 Гру 2022

Оновити власний гардероб,

 щоб речі стали актуальними

Теоретично вторсировиною може стати будь-яка річ, але на практиці на переробку потрапляє лише 15% ношеного одягу, все інше відправляється на смітник.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: швидка мода, переповнені сміттєзвалища
  • Рішення: Побутовий апсайклінг

Побутовий апсайклінг — використання для створення старих речей із власної шафи для створення нових елементів одягу.

5 перших кроків

  1. Переберіть речі у шафі, відсортуйте ті, які не носите.
  2. Підберіть модель майбутнього виробу та референси на тематичних форумах. 
  3. Проконсультуйтеся з кравчинею щодо процесу перешивання чи подивіться відповідні відеоуроки.
  4. Підберіть з речей "на переробку" ті, які підходять під задуману модель тканиною чи фурнітурою.
  5. Розробіть викройку майбутнього виробу.

Детальніше

Стара футболка може виявитися майже буддисткою. Тільки не лякайтесь! Це тому, що вона може мати друге життя і навіть не одне! Наприклад, у вигляді білизни, килимка (якщо порізати на стрічки та сплести їх разом), авоськи, котячого ліжечка, топу. Перешивання власного одягу стає модним трендом. Теоретично вторсировиною може стати будь-яка річ, але на практиці на переробку потрапляє лише 15% ношеного одягу, все інше відправляється на смітник. Гарантією "другого життя" для речей не є навіть їхня передача у секонд-хенд — це лише подовжує шлях левової частини ношеного одягу до звалища. Так, один із наймасштабніших цвинтарів секонд-хенду можна побачити в африканській Гані. Жахливі картини гір відходів швидкої моди на прибережних територіях вражають — нікому не потрібний одяг просто змивається в океан.

Багато людей замислюються над тим, як допомогти природі самотужки. Альтернативою купівлі нового одягу може стати побутовий апсайклінг (upcycling), тобто вторинне використання власних старих речей, наділення їх новими характеристиками й перетворення їх на щось унікальне.

Можна перешити їх самостійно, або скористатися послугами спецательє. Швейний кооператив ReSew, що знаходиться у Києві, дуже відрізняється від звичайних ательє. Тут не тільки перешивають речі, що стали неактуальними, а й просувають принципи рівності, працюють на засадах горизонтальної взаємодії і діляться своїми знаннями, організовуючи воркшопи та коворкінги. 

Джерело: Рубрика 

Коментарі

Популярні публікації