Гроші для нас, чи ми для грошей: 5 книг, що навчають фінансовій грамотності

 Чи вміємо ми поводитись з грошима? У сучасному світі варто пам'ятати одну просту істину: або ви контролюєте гроші, або вони вас. Фінансова грамотність керує усім. “Рубрика” та видавництво “Наш Формат” підготували добірку з п’яти книг, що змусять вас подивитися на власні гроші інакше.


"Як говорити з дітьми про гроші", Рон Лібер

Ми всі хочемо виховати дітей з гарними життєвими цінностями — дітей, які є протилежністю розбещеності. Але ми часто нехтуємо розмовою з дітьми про гроші. Для Рона Лібера хороше батьківство означає говорити про гроші з дітьми, адже у дітей виникає безліч запитань про них. Та коли батьки ухиляються від цієї теми, вони втрачають чудову можливість — не лише змоделювати базову фінансову поведінку, яка стає все більш важливою для молоді, але й закарбувати уроки про те, що сім'я справді цінує.

Цей посібник написаний доступними словами, заснований на реальному досвіді та історіях сімей із різними доходами. У ньому розповідається, як підійти до теми грошей, щоб допомогти батькам виховати дітей, які будуть більш щедрими та нематеріалістичними.

"Як говорити з дітьми про гроші" — це книжка для батьків, які знають, що щирі розмови про гроші з їхніми допитливими дітьми можуть допомогти їм стати більш розсудливими.

Цитата:

"Діти неймовірно допитливі. Якщо ми раптом забули, нагадаймо собі: це їхня робота — пізнавати, як влаштовано світ. Гроші — частина щоденного життя, і дуже цінна. Тому, поза сумнівом, діти шукатимуть інформацію про неї будь-якими способами. Вони ґуґлитимуть і приноситимуть результати пошуків нам. Вони формуватимуть власну думку на основі підслуханих цифр — правильних, але які в юному віці важко осягнути. Вони з упертою підлітковою впевненістю оперуватимуть неправильними бозна-звідки взятими даними. І вони захочуть говорити на ці дражливі теми. Скільки ти заробляєш? Ми багаті? Чи можемо купити квартиру тому безхатькові?"

"Найбагатший чоловік у Вавилоні", Джордж Клейсон

Хоч часи змінилися, незмінними залишаються закони грошей. Стародавні вавилоняни знали, як заробляти й примножувати статки. Так вони перетворили своє місто в найбагатше у світі. Завдяки книжці "Найбагатший чоловік у Вавилоні" кожна людина може відкрити для себе закони грошей. Цю збірку притч Джорджа Клейсона, стилізованих під вавилонські історії, ще називають посібником з фінансової кмітливості.

Тут Клейсон розкриває секрети походження, зростання та збереження багатства. Завдяки цим цікавим оповіданням про купців, торговців і скотарів ви дізнаєтесь, як заробляти більше, позбутися боргів, залучити удачу і зберегти міцне багатство.

Цитата:

"Радьтеся з мудрими людьми. Питайте порад у тих, хто щодня працює з грішми. Нехай вони вбережуть вас від тієї помилки, що її припустився я, коли довірив гроші на розсуд каменяра Азмура. Невеликий, та безпечний дохід — це значно краще, ніж ризик.

Насолоджуйтеся життям, поки ви тут. Не перенапружуйтеся, не намагайтеся заощадити забагато. Якщо без напруження можете відкладати десяту частину заробленого, нехай так і буде. В усьому іншому живіть за доходами й не дозволяйте собі стати скнарою, не бійтеся витрачати. Життя гарне й щедре, коли в ньому є гарні речі та джерела задоволення". 

"Пасивний заробіток. Як перетворити ідею на гроші за 27 днів", Кріс Ґільбо

Деяких людей думка про те, щоб залишити свою повсякденну роботу й зайнятися підприємницьким життям, надихає. Для інших — це прирівнюється до пекла. Зрештою, стабільна робота, яка забезпечує регулярну зарплату — це щастя. І не всі мають можливість чи бажання брати на себе ризик і відповідальність, працюючи на себе.

Але що, якби ми могли швидко й легко створити додатковий потік доходу, не відмовляючись від надійної роботи на повний робочий день? Кріс Ґільбо у своїй книжці "Пасивний заробіток. Як перетворити ідею на гроші за 27 днів" пропонує покроковий посібник, який підкаже вам, як прокласти шлях від ідеї до прибутку менш ніж за місяць. Ви навчитеся: проводити мозковий штурм, застосовувати логіку так, щоб у будь-який час вибрати найкращу ідею, опановувати мистецтво угод, знижок і спеціальних пропозицій та багато іншого.

Пасивний заробіток — це більше, ніж просто ще один потік доходу. Більший дохід означає більше можливостей. Більше можливостей означає свободу. Вам не потрібен підприємницький досвід, щоб розпочати прибуткову справу. Вам не обов'язково мати ступінь магістра з фінансів чи менеджменту, знати, як програмувати, чи бути експертом з маркетингу. Вам не потрібні працівники чи інвестори. З Крісом у ролі гіда будь-хто може заробити більше грошей, не кидаючи свою повсякденну роботу.

Цитата:

"Трохи логіки — і ви одразу відшукаєте бодай декілька перешкод і можливостей, прихованих в ідеї вашого продукту чи послуги. Спитайте себе: «Що в моєму проєкті є однозначно вигідним, а що — однозначно складним?». Якщо ви мрієте продавати космонавтам гольф-кари для Місяця, то від початку маєте розуміти, що в самій ідеї закладено значні обмеження…Аналогічно з можливостями. Їх досить легко визначити, якщо ви знаєте, хто може отримати вигоду з вашого продукту і як".

"Бути босом — легко. Покрокова інструкція, як керувати ефективно", Брюс Тулґен

У книзі "Бути босом — легко" консультант і спікер Брюс Тулґен торкається найбільшої проблеми сучасних корпорацій: ніхто не хоче бути босом. Ніхто не хоче брати на себе відповідальність і вказувати своїм співробітникам, що і як робити. Що ще важливіше, ніхто не хоче стежити за тим, щоб завдання були виконані правильно.

Тут Брюс Тулґен пропонує підходи, як стати сильним менеджером, який чітко озвучує свої очікування підлеглим, регулярно отримує й аналізує зворотний зв'язок, вчасно виправляє помилки підлеглих і винагороджує їх за успіхи. Бути успішним керівником — це не лише про вміння керувати персоналом, це і мати гарні стосунки з грошима. Та кому, як не Брюсу краще за всіх знати про це. Його послання: нормально бути босом. Будь великим!  Ця книжка справжній майстер-клас для керівника. 

Цитата:

"Якщо ви — начальник, то саме ви відповідаєте за те, щоб переконатись, що все йде гаразд. Ви маєте впевнитись, що робота виконується добре й швидко протягом усього дня. Якщо ви — начальник, то працівники найперше звертаються до вас, коли їм щось потрібно або вони чогось хочуть або щось іде негаразд. Якщо виникає проблема, то ви — її вирішення. Якщо ви — начальник, то ви саме той, на кого всі розраховують". 

"Еволюція грошей. Фінансова історія світу", Ніл Ферґюсон

Нерозуміння фінансів шкодить людству не менше за природні катастрофи, хоча багато людей і досі мало знають про гроші. Чим вони є? Що роблять банки? Яка різниця між акціями й облігаціями? Що таке інфляція та чому вона з'являється? Навіщо купувати страхові поліси чи нерухомість? У книжці висвітлено основні фінансові поняття та концепції, розтлумачено причини останньої потужної світової економічної кризи.

Ніл Ферґюсон, один із найвідоміших істориків світу, розповідає про еволюцію грошей і досліджує світову фінансову історію від її витоків у давній Месопотамії до останньої цифрової трансформації. Автор також пояснює, чому західні країни, які тривалий час вважалися світовими лідерами, наразі втрачають свої позиції, і яку роль зіграла в цьому міжнародна валютна система.

"Еволюція грошей. Фінансова історія світу" — це чудовий путівник з історії фінансів і фінансової кризи, який надає основу, необхідну для глибокого розуміння ринків грошей і капіталу.

Цитата:

"Війна призвела не лише до нестачі товарів, а й до короткотермінових урядових позик у центрального банку, які успішно перетворювали державний борг на готівку, через що запаси грошей зростали, що призводило до зростання очікувань інфляції в суспільстві, унаслідок чого цінність готівки падала, а ціни на товари зростали.

Проте чиста грошова теорія не здатна пояснити, чому в одній країні інфляційні процеси відбуваються значно швидше і заходять значно далі, ніж в іншій. Вона також не може пояснити, чому наслідки інфляції в різних країнах настільки відрізняються".

Фінансова грамотність дозволяє ефективно керувати своїми грошима. Однак ці знання ми не отримували у школі. Фінансова грамотність — чи не найважливіші знання у сучасному світі, тому обирайте книги, аби отримати ці навички у стислій та цікавій формі. 

Джерело інформації: інтернет-видання "Рубрика. Все по поличках".

 


 


 


 


 

Коментарі

Популярні публікації