Їсти правильно , щоб …  мислити


Чи задумувались ви, що від того, що ми їмо залежить не лише наша вага, здоров'я серця, самопочуття, а й робота мозку. А отже і пам'ять, і здатність вчитися, і творчість. То якою ж має бути їжа , щоб наш мозок багато років залишався здоровим? Про це книга нейродослідниці Ліси Місконі.

Москоні Ліса  Їжа для мозку. Наука розумного харчування / Ліса Москоні ; пер. з англ. Валерія Глінка. – Київ : Наш Формат, 2019. – 336 с.

Ліса Москоні – професорка неврології,заступниця директора Клініки з запобігання хвороби Альцгеймера в Медичному інституті Вейла при Корнелльському університеті, викладачка факультету психіатрії Школи медицини та факультету досліджень їжі й харчування у Нью-Йоркському університеті. Більшу частину свого життя вона присвятила вивченню взаємозв'язку харчування та діяльності мозку. Її поради підкріплені власними багаторічними дослідженнями.
      
У  книзі “Їжа для мозку”  Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров'я мозку, як раціон впливає на роботу цього органа й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла. Авторка переконливо доводить, що їжа, яку ми споживаємо, безпосередньо впливає на діяльність мозку. Цей орган споживає понад 20% всієї енергії тіла, тому йому потрібна особлива дієта. На противагу іншим частинам тіла, де клітини постійно замінюються, переважна більшість клітин мозку залишаються з нами впродовж всього життя. Це означає, що їм потрібна особлива турбота та живлення.
         Одні продукти захищають мозок, стаючи щитом, який оберігає від ушкоджень. Інші продукти шкідливі: сповільнюють роботу мозку та зменшують його продуктивність. До перших належать жирні кислоти, зокрема омега-3 (скумбрія, лосось, сардини), глюкоза (цільнозернові каші, ківі, цибуля, натуральний мед та ін.), фрукти, овочі, насіння і горіхи. Особливу увагу авторка надає користі оливкової олії екстракласу (Extra Virgin). Стверджує, що її вплив на організм ледь не магічний. 2-3 столових ложки якісної нерафінованої олії забезпечують мозок денною нормою вітамінів. Також вона наголошує на користі куркуми, яка допомагає організму захищатись від хвороби Альцгеймера і на споживанні салату з листя кульбаби. Так-так, тієї, яка росте в нас просто під ногами.
      Під заборону підпадають наступні продукти: фаст-фуд, червоне м'ясо, молочні продукти з високим вмістом жирів, цукерки, випічка та вироби з білого борошна. Найшкідливішою є оброблена їжа: наповнена транс-жирами, рафінованим цукром у тортах та печиві, чіпси, готові страви та заморожена піца. Чим частіше ви вживаєте перелічені оброблені продукти, тим більше ризикуєте зменшенням когнітивних здібностей та розвитком деменції.
       А ще Місконі розвінчує міфи про палео-дієту, наголошуючи на користі середземноморської, пояснює, чому безглютеновая їжа може нашкодити, і розкриває невідомі раніше переваги простої води і достатньої кількості її споживання.
       Окрім низки досліджень, у цій книжці ви знайдете тест, який допоможе визначити, наскільки ваше харчування корисне для мозку, та поради стосовно раціону залежно від результатів тесту. В окремому розділі Ліса Москоні ділиться  рецептами здорового харчування, які вона склала за спогадами улюблених страв свого дитинства, проведеного в Італії.
       А також авторка нагадує не забувати про ментальне оновлення - читання книг, кросворди, іноземні мови і все-все, що можна дізнаватись нове; ну і обов`язково фізичне - біг, йога, плавання. Участь у спортивних заняттях, хобі спілкування з родиною і друзями та навіть здоровий сон є важливими для утримання функцій мозку на найвищому рівні.

Всі ми мріємо, щоб наші діти росли не лише здоровими, а й розумними.
Про розумне харчування для розумних дітей наступна книга.

Холфорд П. А что едят умники и умницы? / П. Холфорд, Ф. М. Джойс ; пер. с англ. В. М. Боженов. – Минск : Попурри, 2008. – 176 с.


Патрік Холфорд - один з провідних дієтологів Великобританії, засновник Інституту  оптимального харчування в Лондоні. Автор 37 книг, опублікованих більш ніж 30 мовами.
      
Правильне харчування впливає на самопочуття, настрій і роботу всіх органів людського тіла. Особливо важлива здорова їжа для підростаючого організму, тому що в період розвитку закладаються всі основи подальшої життєдіяльності. Їжа безпосередньо впливає на формування головного мозку, а відповідно на інтелектуальні здібності.
       У книзі Патріка Холфорда “А что едят умники и умницы?” ви знайдете поради лікарів-дієтологів щодо того, як організувати режим харчування своєї дитини, щоб максимально розвинути його фізичний і розумовий потенціал, які продукти необхідно постійно використовувати в раціоні, а від яких потрібно неодмінно відмовитися.
       Крім того у виданні  міститься величезна кількість рецептів простих у приготуванні страв, які припали до смаку і батькам, і дітям. Кожен рецепт складений під пильною увагою дієтолога Фіони Макдональд Джойс і забезпечує оптимальний баланс поживних речовин і вітамінів, необхідних дитині відповідно до його віку.

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації