Будь добрим ґаздою.

 


6 Січ 2023

В домашніх умовах: прянощі з балкона   

Якщо у вас на балконі вже ростуть помідори, до них можуть приєднатися й майбутні інгредієнти до зимового чаю чи приправ. Які з них можна легко виростити в домашніх умовах і як це зробити — розповідає біолог. Готуйте вазонки!

У чому проблема?

Прянощі — продукти рослинного походження (частини пряних рослин — висушені або такі, що їх використовують у свіжому вигляді), що містять запашні речовини. А ще — невіддільна частина багатьох страв. Важко уявити кухню, де не було б бодай перцю, а що більше прянощів — то насиченіший смак їжі. Водночас спеції — часто недешеве задоволення, особливо якщо йдеться про якісні та натуральні складники. На полицях магазинів нерідко зустрічаються й підроблені прянощі. 

Яке рішення?

Виявляється, певні прянощі можна легко виростити вдома на підвіконні, і так бути певними в їх походженні й складі. Олексій Коваленко — кандидат біологічних наук, науковий співробітник Національний науково-природничого музею НАН України, досліджує проблеми інвазій рослин, біорізноманіття антропогенних та природно-заповідних територій. Біолог розповідає про прянощі та ті спеції, які можна легко виростити в себе вдома, та ділиться порадами. 

Як це працює?

Імбир

Досить легко в домашніх умовах можна виростити імбир. Для цього потрібно зробити кілька простих кроків. А саме:

  1. Знайти підхожий матеріал у магазині.
  2. За його відсутності покласти корінь в сухе темне місце на 2 тижні.
  3. Висадити в ґрунт, який готують із двох частин листового перегною, однієї частини річкового піску та однієї частини дернової землі.
  4. Імбир любить сонце і не любить застою води, а також протягів. Постарайтеся забезпечити рослині гарні умови для росту.

Для висадки імбиру у відкритому ґрунті спочатку його треба посадити в горщик в середині січня. Пересадити імбир у ґрунт слід наприкінці травня або на початку червня, коли ґрунт добре прогріється. Найкраще рослина розвивається за температури повітря 25°C.

Чебрець

Однією з найкращих культур для вирощування вдома є чебрець. Якщо дотриматись наступних кроків, у вас вдома скоро теж може з'явитися запашна квітка.

  1. Дрібне насіння чебрецю перед посівом змішують із піском, щоб було зручніше сіяти. 
  2. Чебрець любить легкий і не дуже родючий ґрунт. Можна змішати навпіл торф із піском або купити субстрат для кактусів. 
  3. Насіння заглиблюють тільки на 1-2 мм і збризкують водою з розпилювача. Посіви накривають склом та ставлять не тільки в тепле, але й світле місце. Насіння чебрецю проростає на світлі саме.

Розмарин

А ще легко та просто висаджувати вдома розмарин. 

  1. Перед посівом насіння розмарину слід на кілька годин замочити у воді. 
  2. Найкраще сіяти насіння в пісок або вермикуліт, заглиблюючи на 3 мм. 
  3. Потім посіви слід збризнути водою з пульверизатора й поставити в дуже теплому місці — за температури від +25°С. 
  4. Коли сіянці підростуть до 7 см, розсаджуйте їх у горщики, діаметром від 10 см. Субстрат підійде такий: 1 частина універсального ґрунту для кімнатних і одна частина піску або вермикуліту. 
  5. Рослина любить світло та нормальну вологість ґрунту, не заливайте її та не пересушуйте.
  6. Джерело інформації: інтернет-видання "Рубрика. Все по поличках".

Коментарі

Популярні публікації