ЖІНОЧЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО: 10 УКРАЇНСЬКИХ БРЕНДІВ, ЩО НАДИХАЮТЬ

 Від доставляння здорового харчування до екосистеми відповідального поводження з відходами

Конкурс «Створено жінками» покликаний підтримати українських підприємиць. Він проводиться Франко-українською торгово-промисловою палатою вже вп’яте. Переможниця отримає кошти на розвиток власної справи та підтримку компаній-партнерів, стане частиною французької ділової спільноти та долучиться до кола жінок в бізнесі.

Цього року на конкурс подали заявки понад 300 учасниць, і це вдвічі більше, ніж до повномасштабної війни. 10 з них, що одержали найвищі оцінки журі за оригінальність та мету проєкту, його презентацію, стратегічне бачення, бізнес-план та інноваційність, стали фіналістками.  

Це вже другий конкурс під час повномасштабної війни. Попри виклики воєнного часу підприємиці продовжують розвивати бізнес, сплачують податки, створюють робочі місця, і, звісно, заслуговують на визнання, підтримку та заохочення.

До фіналу вийшли 10 учасниць із проєктами настільних ігор, професійних меблів для закладів, фотовідеостудії, виробництва борошна та очищення води, доставляння здорового харчування, виробництва ефірних олій, екологічного посуду, екосистеми відповідального поводження з відходами та соціального підприємства для літніх людей.

Дарина Недозим, видавчиня серії настільних ігор «Згадати все!»

Граючи з дітьми під час повітряних тривог у сховищі, Дарина виявила, що існує вкрай мало суто українських настільних ігор. Так прийшла ідея створити гру з серії «Згадати все!», вироблену в Україні та про Україну. Ця настолка з патріотичною тематикою презентує символи й впізнавані місця України в новому, сучасному баченні. Розрахована на гравців від 3 років. Продукт став популярним, і до видання готуються ще 8 ігор із серії з розширеними темами та складнішим механізмом гри.

Антоніна Борисюк, засновниця фотовідеостудії RNB.STUDIO.UA


Пропрацювавши більш як 15 років в кіноіндустрії другим режисером, Антоніна вирішила створити універсальну студію для відеознімань в Києві. Локацією став Палац культури «Дніпро» у Києві, який в той час був в занедбаному стані.  Основною задачею проєкту стало збереження автентичності будівлі та її перетворення на сучасну фотовідеостудію.

Після ремонту запрацював перший зал «Марсель», в якому за 4 місяці (до повномасштабного вторгнення) зняли понад 30 роликів для українських та міжнародних брендів, зокрема VISA, LG та DISNEY HOME. Унікальністю студії RNB.STUDIO.UA є можливість перетворювати її під задачі клієнтів. У приміщенні можна перефарбовувати стіни та змінювати інтер`єр.

Студія відновила роботу в червні 2022 року, а у вересні відкрився новий зал — «Стокгольм». До 2025 року планується зробити 8 нових залів. Головні цілі проєкту — відновити Палац культури, створити потужну кіностудію та заснувати сучасну кіношколу для розвитку кіноіндустрії в Україні.

Наталія Гасюк, співзасновниця ТМ «Батьківський млин»

Разом з подругою відкрила у Львівській області виробництво крафтового борошна вищого ґатунку з зерна пшениці. Для продукції обирають якісну та екологічну сировину місцевих фермерів та використовують особливу технологію замочування зерна перед помелом. А саме виробництво розташоване в історичній споруді, де здавна був млин.

Сьогодні борошно ТМ «Батьківський млин» продається в магазинах та закупається пекарнями. У планах — виробництво борошна грубого помелу, експорт продукції в країни ЄС, відкриття крамниці та мініпекарні, а також екскурсії на виробництво.

Олена Егамова, засновниця виробництва меблів MAVEN GROUP

Компанія виготовляє професійні меблі для ресторанів, готелів та зон відпочинку.  Її місія — створювати меблі, які роблять кожен заклад  унікальним та підвищують якість сервісу для гостей.

З початком повномасштабного вторгнення виробництво на волонтерських засадах виготовляло військову амуніцію, що допомогло зберегти команду і продовжувати працювати. Водночас за минулий рік MAVEN GROUP вдалося розробити нові моделі крісел, створити меблі для 52 закладів, експортувати свою продукцію в Дубаї та отримати відзнаку «Меблевик року в сегменті Horeca».

Лідія Чернига, засновниця компанії по виробництву питної води «ЛіДіЯ»


Питна вода «ЛіДіЯ» виготовляється з місцевої водопровідної води шляхом очищення системою зворотного осмосу. Компанія розв`язує локальну проблему відсутності доступу до безпечної питної води в кількох громадах Полтавщини.

Власну справу Лідія започаткувала в рамках реалізації регіональної програми «Питна вода Полтавщини», і вона для неї є персональним вкладом у реалізацію Глобальних Цілей Сталого Розвитку. Проєкт забезпечує доступ до якісної питної води за доступною ціною.

Лідія є прикладом для натхнення: мешкаючи в сільській місцевості, почала займатися бізнесом, який приносить користь іншим. У планах підприємиці — придбання та встановлення апарату самообслуговування з розливу очищеної води.

Світлана Котенко, співзасновниця сервісу доставляння здорового харчування FoodEx

Динамічний спосіб життя та брак часу змушує багатьох обирати фастфуд. У 2014 році Світлана створила FoodEx, покликаний допомагати українцям бути здоровими. Унікальністю меню є те, що воно розроблене лікарем-дієтологом, фітнес-тренером та шеф-кухарем та пропонує здорові страви на різний смак. Є кілька варіантів меню, залежно від цілей клієнта: для схуднення, під час занять спортом, збалансоване, а також веганське та без м’яса.  

Наразі компанія має сертифікацію HACCP та ISO 22000:201, франшизу у Львові, нагороди «Українська народна премія» 2017–2020, «Вища проба», «Лідер України», «Золотий символ якості національних товарів та послуг». На початку повномасштабного вторгнення команда FoodEx на волонтерських засадах годували киян — тероборону, поліцію, людей похилого віку та багатодітні родини.   

Сьогодні компанія працює над запуском нових проєктів. Один з них — FoodBanka: їжа, готова до вживання, з терміном 12-24 місяці, у зручному пакуванні. Інший — вебплатформа BODYology, на якій команда експертів створює персоналізовані програми харчування для схуднення та комплексного оздоровлення тіла.

Оксана Бриндзак, співзасновниця соціального підприємства Vbrani


Підприємство поєднує бабусь-майстринь, які в’яжуть, та клієнтів, що мають змогу купити якісні крафтові вироби, що нагадують про дитинство. Завдяки продажу продукції бабусі відчувають себе потрібними, отримують можливості для реалізації та додатковий заробіток до пенсії. 

Наразі підприємство Vbrani вже продало понад  550 виробів, співпрацювало з мережею «Сільпо». У планах — збільшення кількості бабусь-майстринь, розширення співпраці з крамницями по всій Україні та вихід на міжнародний ринок.

Євгенія Аратовська, засновниця екосистеми відповідального поводження із відходами NO WASTE UKRAINE


Екосистема включає капсулу сортування (інфраструктура, яка дозволяє збирати на перероблення більш як 20 видів вторинної сировини), онлайн сервіс для замовлення вивозу роздільного збору, продаж і доставляння sustainable (багаторазових) товарів, перероблення деяких видів пластику, продаж вторинної сировини переробним заводам та утилізацію неліквідних залишків шляхом високотемпературного спалювання. Амбітна мета діяльності організації — нуль відходів на звалищах.  

Дарія Корнійчук, засновниця виробництва ефірних олій повного циклу Aroma Fields


У 2019 році під час подорожі Південною Африкою Дарія познайомилася з ефірними оліями та мистецтвом дистиляції ароматних рослин. Саме тоді виникла ідея власної справи. На придбаній у Київській області ділянці спочатку висадила лаванду та м’яту перцеву. Розвитку бізнесу завадило повномасштабне вторгнення — через окупацію ділянка з ароматними рослинами була пошкоджена. Однак це не зупинило підприємицю — у червні 2022 року Дарія зареєструвала ФОП, почала дистиляцію та реалізацію ефірних олій.

Aroma Fields — перший в Україні виробник ефірних олій та натуральної аромакосметики повного циклу. Компанія вирощує трави, дистилює їх та виробляє ефірні олії та натуральну аромакосметику на основі олій, гідролатів і трав. У планах Дарії — розширення асортименту вирощуваних ароматичних трав, будівництво Дистиляційного центру, експорт продукції в країни ЄС,  започаткування Асоціації ароматерапевтів  та Школи ароматерапії в Україні.

Марія Якуш, засновниця екологічного бренду посуду та декору YAKUSH


Бренд поєднує естетику, екологічність та традиції. Компанія виробляє посуд та предмети декору з гутного скла, за старовинною українською технологією, відомою з 15 сторіччя. Основне виробництво бренду знаходиться у Львові, де збереглася остання мануфактура художнього скла в Україні. Продукція бренду створена з переробленого скла і виключно вручну, за ексклюзивним, розробленим Марією дизайном.  

Вже 11 липня журі конкурсу «Створено жінками» обере переможницю, яка отримає грант на розвиток власної справи та членство у Франко-українській торгово-промисловій палаті. Традиційно журі відзначає ще двох фіналісток та нагороджує учасниць спеціальними призами від партнерів.

«Ми прагнемо дати жінкам підтримку, натхнення на продовження справи, потужний нетворкінг і знайомство з потенційними партнерами», — каже Мод Жозеф, директорка Франко-української торгово-промислової палати.

Джерело інформації : ELLE.UA 




 













Коментарі

Популярні публікації