Їсти правильно , щоб … мислити
Чи задумувались ви, що від того, що ми їмо залежить не
лише наша вага, здоров'я серця, самопочуття, а й робота мозку. А отже і
пам'ять, і здатність вчитися, і творчість. То якою ж має бути їжа , щоб наш мозок багато років
залишався здоровим? Про це книга нейродослідниці Ліси Місконі.
Москоні Ліса Їжа для мозку. Наука розумного харчування / Ліса Москоні ; пер. з англ. Валерія
Глінка. – Київ : Наш Формат, 2019. – 336 с.
Ліса Москоні – професорка неврології,заступниця директора Клініки з
запобігання хвороби Альцгеймера в Медичному інституті Вейла при Корнелльському
університеті, викладачка факультету психіатрії Школи медицини та факультету
досліджень їжі й харчування у Нью-Йоркському університеті. Більшу частину свого життя вона присвятила вивченню взаємозв'язку
харчування та діяльності мозку. Її поради підкріплені власними багаторічними
дослідженнями.
У книзі “Їжа для мозку” Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров'я мозку, як раціон впливає на роботу цього органа й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла. Авторка переконливо доводить, що їжа, яку ми споживаємо, безпосередньо впливає на діяльність мозку. Цей орган споживає понад 20% всієї енергії тіла, тому йому потрібна особлива дієта. На противагу іншим частинам тіла, де клітини постійно замінюються, переважна більшість клітин мозку залишаються з нами впродовж всього життя. Це означає, що їм потрібна особлива турбота та живлення.
Одні продукти захищають мозок, стаючи щитом, який оберігає від ушкоджень. Інші продукти шкідливі: сповільнюють роботу мозку та зменшують
його продуктивність. До перших належать жирні кислоти, зокрема омега-3
(скумбрія, лосось, сардини), глюкоза (цільнозернові каші, ківі, цибуля,
натуральний мед та ін.), фрукти, овочі, насіння і горіхи. Особливу увагу авторка надає користі оливкової олії
екстракласу (Extra Virgin). Стверджує, що її вплив на організм ледь не
магічний. 2-3 столових ложки якісної нерафінованої олії забезпечують мозок
денною нормою вітамінів. Також вона наголошує на користі куркуми, яка допомагає
організму захищатись від хвороби Альцгеймера і на споживанні салату з листя
кульбаби. Так-так, тієї, яка росте в нас просто під ногами.
Під
заборону підпадають наступні продукти: фаст-фуд, червоне м'ясо, молочні
продукти з високим вмістом жирів, цукерки, випічка та вироби з білого борошна. Найшкідливішою
є оброблена їжа: наповнена транс-жирами, рафінованим цукром у тортах та печиві,
чіпси, готові страви та заморожена піца. Чим
частіше ви вживаєте перелічені оброблені продукти, тим більше ризикуєте
зменшенням когнітивних здібностей та розвитком деменції.
А ще Місконі розвінчує міфи про
палео-дієту, наголошуючи на користі середземноморської, пояснює, чому
безглютеновая їжа може нашкодити, і розкриває невідомі раніше переваги простої
води і достатньої кількості її споживання.
Окрім низки досліджень, у цій книжці ви
знайдете тест, який допоможе визначити, наскільки ваше харчування корисне для
мозку, та поради стосовно раціону залежно від результатів тесту. В окремому
розділі Ліса Москоні ділиться рецептами
здорового харчування, які вона склала за спогадами улюблених страв свого
дитинства, проведеного в Італії.
А також авторка нагадує не забувати про ментальне оновлення - читання книг,
кросворди, іноземні мови і все-все, що можна дізнаватись нове; ну і обов`язково
фізичне - біг, йога, плавання. Участь у спортивних заняттях, хобі спілкування з
родиною і друзями та навіть здоровий сон є важливими для утримання функцій
мозку на найвищому рівні.
Всі ми мріємо, щоб наші діти росли не лише здоровими, а й
розумними.
Про розумне харчування для розумних дітей наступна книга.
Холфорд П. А что едят умники и умницы? / П.
Холфорд, Ф. М. Джойс ; пер. с англ. В. М. Боженов. – Минск : Попурри, 2008. –
176 с.
Патрік Холфорд - один з провідних дієтологів Великобританії, засновник
Інституту оптимального харчування в
Лондоні. Автор 37 книг,
опублікованих більш ніж 30 мовами.
Правильне харчування впливає на самопочуття, настрій і роботу всіх органів людського тіла. Особливо важлива здорова їжа для підростаючого організму, тому що в період розвитку закладаються всі основи подальшої життєдіяльності. Їжа безпосередньо впливає на формування головного мозку, а відповідно на інтелектуальні здібності.
У книзі Патріка Холфорда “А что едят умники и умницы?” ви
знайдете поради лікарів-дієтологів щодо того, як організувати режим харчування
своєї дитини, щоб максимально розвинути його фізичний і розумовий потенціал,
які продукти необхідно постійно використовувати в раціоні, а від яких потрібно
неодмінно відмовитися.
Крім того у виданні міститься величезна кількість рецептів простих
у приготуванні страв, які припали до смаку і батькам, і дітям. Кожен рецепт
складений під пильною увагою дієтолога Фіони Макдональд Джойс і забезпечує
оптимальний баланс поживних речовин і вітамінів, необхідних дитині відповідно
до його віку.
Дякую, дійсно цікаво і корисно.
ВідповістиВидалити