Найсмачніше свято в світі

11
липня Всесвітній день шоколаду
Дев’ять із десяти опитаних кажуть, що полюбляють шоколад. Десятий, як правило, завжди каже неправду.
Джон Тулліус
Щорічно, 11 липня, любителі
солодощів відзначають Всесвітній день шоколаду. Це свято було засновано і
вперше проведено французами в 1995 році. День шоколаду швидко набув
популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як
у середині Європейського Союзу, так і за його межами.
З найдавніших часів, шоколад
використовувався, як напій. Перші згадки про споживання какао датуються
приблизно 1400 роком до нашої ери. Ароматні зерна какао були відомі ще
американським індіанцям - ацтекам. Є припущення, що рецепт шоколаду дістався їм
у спадок від більш ранніх мезоамериканських цивілізацій, таких як майя або
ольмеки.

Шоколадне дерево з плодами в різній стадії дозрівання

Перший шоколад дуже відрізнявся
від того, яким ми звикли бачити його сьогодні. У той час використовувалися не
тільки какао-боби, але й м'якоть фруктів. Вона піддавалася бродінню, як при
виробництві алкогольного напою, тож ацтеки їли не звичний нам шоколад, а
вживали спеціальний напій - "чоколатль", що перекладалося як
"гірка вода".
Какао-боби піддавали бродінню, підсмажували
і розтирали в пасту. Какао-паста змішувалася з водою або вином, меленим маїсом
і різними ароматизаторами (перцем чилі, ваніллю, запашним перцем і медом).
Потім суміш повинна була пройти процес спінювання: її переливали з глечика в
кухоль до утворення глибокої піни на поверхні.
Какао мало величезне символічне і
економічне значення і вживалося не щодня. При продажу какао-боби навіть іноді
підробляли, заповнюючи плоди рослини грунтом. "Гірка вода" вживалася
аристократами і воїнами, в магічних ритуалах і на урочистостях. Вважалося, що
ця рослина належить богам.

В Європу "чоколатль"
уперше потрапив завдяки Христофору Колумбу - у 1502 році. Саме тут він зазнав
кардинальних смакових змін завдяки інгредієнту, який був недоступним для
ацтеків, - тростинному цукру. Іспанці почали також додавати корицю і мускат,
виключили зі складу перець чилі. Це зробило напій більш привабливим - і шоколад
став популярний серед іспанської знаті та чиновників Римсько-католицької
церкви. А вже набагато пізніше став відомий і в інших європейських країнах.

Леді, що розливає шоколад" (1744)
У період промислової революції
XVIII-XIX століть змінився спосіб приготування і вживання шоколаду. Винахід
гідравлічних і парових машин, які застосовувалися в тому числі і на заводах з
виробництва шоколаду, дозволив швидше обробляти його і знизити витрати на
виготовлення. А в 1828 році був винайдений гідравлічний прес, за допомогою
якого з какао-бобів прибирали жир при виробництві какао-порошку. Цей винахід
послужив основою для створення більшості шоколадних виробів, відомих нам і
сьогодні.

Найстаріші шоколадні цукерки зі збережених до наших днів - випущені до дня
коронації короля Едварда VII 26 червня 1902
Технологічні досягнення привели
до підвищення попиту на какао-сировину в Європі. Незабаром шоколадні дерева
стали вирощувати в англійських, французьких і голландських колоніях,
розташованих поблизу екватора, де природні умови були найбільш відповідними для
цих дерев.
Сьогодні шоколад - це і смачний
ароматний напій, і привабливі плитки, і важливі доповнення до різних десертів.
Він - найрізноманітніший: гіркий чорний, темний і світлий молочний, білий і
навіть зелений.

Крім стандартних наповнювачів - горіхів, родзинок, лікерів і
йогуртів - можна побалувати себе екзотичним шоколадом.
Наприклад, з верблюжого молока,
який випускається у ОАЕ і завдяки пониженому вмісту жирів підходить навіть
діабетикам.
Зі смаком чорних трюфелів -
дорогий і рідкісний продукт, адже ціна самих трюфелів становить понад $ 2000 за
кілограм. Виробляють такий шоколад у США.
З додаванням квіткових пелюсток.
Солодкі ласощі з пелюстками троянди, жасмину, лаванди і фіалки випускає
французька компанія Bovetti. Квітковий смак ледь помітний, зате вони видають
приємний аромат.
З беконом. Плитки молочного і
гіркого шоколаду американської марки Vosges містять шматочки копченого бекону,
а також крупиці солі. Фірма пропонує й плитки зі смаком грибів та арахісового
масла, мексиканського анчо і японського васабі.
І навіть є шоколад для схуднення!
Їсти солодке і худнути стало можливим завдяки винаходу іспанських кондитерів.
До його складу увійшли особливі амінокислоти, які пригнічують апетит. На смак
шоколад для схуднення нічим не відрізняється від традиційного, а ось колір у
нього незвичайний. Цукерки мають зеленуватий відтінок, який їм надають
водорості, багаті на вітаміни А і В12.

Та найбільш корисний
чорний шоколад. Чим більше відсоток вмісту какао в шоколаді, тим більше він
корисний для організму, тому молочний та білий шоколад тільки для задоволення,
а чорний для користі. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів -
гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і
підтримують тонус організму. Є також гіпотеза, згідно з якою шоколад володіє “протираковим”
ефектом і здатний сповільнювати процеси
старіння.
Український шоколад відомий
далеко за межами нашої країни. Більш як 50 країн, завдяки експортним поставкам,
мають змогу ласувати продукцією від Roshen, АВК, Конті. Як і в інших країнах, в Україні створені музеї шоколаду: Вінниця,
Музей шоколаду «Roshen», 2010 рік.; Тростянець,
садиба Голіцина, має 3 зали: «Корона», «Мілка», «Якобс», 2012 рік; Одеса, 2017
рік; Львів,2018 рік.
З літературою стосовно історії
виникнення шоколаду, виготовлення різноманітних шоколадних смаколиків
(тістечок, печива, тортиків) ви можете ознайомитися у відділі документів з
економічних, технічних та природничих наук ЧОУНБ ім. М. Івасюка.
Тож вітаємо із святом
всіх своїх читачів. Тих, хто виробляє шоколад, рекламує, реалізує і просто
одержує задоволення від смакування цього продукту і бажаємо всім «бути в
шоколаді»!
Коментарі
Дописати коментар