"Кулінарні фіґлі" від Євгена Клопотенка
Вишукані страви з яблук для справжніх гурманів.

Євген Клопотенко: «Свинина з яблуками — це завжди чудове поєднання» (Фото: Надано автором)
Яблука можна додавати в салати, запікати в духовці, готувати на грилі та маринувати в них м’ясо
Як відзначають дієтологи, яблука — це не тільки смачний фрукт, але й корисний. У складі яблук багато клітковини і води, тому вони здатні швидко позбавити почуття голоду. Яблука можна додавати в свіжому вигляді в салати, запікати в духовці, готувати на грилі та маринувати в них м’ясо.
Салат з буряком, яблуком і пореєм
Я дуже люблю поєднувати в салатах овочі та фрукти, а ще мені подобається експериментувати з різними соусами і заправками. У цьому простому салаті з буряком, яблуком і пореєм є і те, і інше.
Час приготування — 10 хвилин
Порції — 1
Інгредієнти:
- 1 буряк
- ½ яблука
- ½ лимона
- 30 мл зеленого чаю
- 10 г білого хрону
- ½ ст. л. кунжутної олії
- 1 ст. л. соєвого соусу
- 100 г цибулі-порею
- 1 гілочка чебрецю
- Оливкова олія (для смаження)
Покроковий рецепт
Буряк відваріть або запечіть у духовці до готовності. Можна використовувати вже готовий відварений буряк.
Нижню частину цибулі-порею наріжте кільцями, товщиною 2−3 сантиметри, знадобиться приблизно 100 г. Обсмажте цибулю на пательні з оливковою олією, додайте трохи води і тушкуйте 2 хвилини. Порей викладіть на тарілку і на цій же пательні обсмажте по половині яблука та лимону нерізаних часточками, поки вони не стануть м’якими.
Приготуйте соус. Заваріть зелений чай, відміряйте 30 мл. Додайте 1 ст. л. соєвого соусу, ½ ст. л. кунжутної олії і 10 г білого хрону, перемішайте.
Викладіть овочі на тарілку, заправте соусом і посипте подрібненим чебрецем.
Свиняча вирізка з вершковим соусом і яблучним пюре
Свиняча вирізка з вершковим соусом і яблучним пюре — мій погляд на популярну баварську страву. Свинина з яблуками — це завжди чудове поєднання, особливо, якщо ця свинина не дуже жирна.
Час приготування — 40 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти:
- 500 г свинячої вирізки
- 150 г цибулі
- 1 ст. л. соняшникової олії
- 20 г вершкового масла
- 150 г вершків (30% жирності)
- 1 щіпка мускатного горіха
- за смаком сіль і перець
- Для яблучного пюре:
- 500 г яблук (сорт Симиренко)
- 1 ст. л. меду
- 1 дрібка перцю чилі (сухі пластівці)
Покроковий рецепт
Цілу вирізку посоліть і поперчіть. Обсмажте на пательні з сумішшю соняшникової олії та вершкового масла з усіх боків до коричневої скоринки. Дайте м’ясу трохи охолонути і поріжте на шматочки завтовшки 1 сантиметр.
На цій же пательні обсмажте півкільця цибулі до золотистого кольору, додайте вершки, мускатний горіх і шматочки свинини. Тушкуйте на середньому вогні протягом 10−15 хвилин.
Яблука запечіть в духовці протягом 25 хвилин, очистіть від шкірки і розімніть в пюре з медом і перцем чилі.
Подавайте м’ясо на подушці з яблучного пюре.
Яблучний пиріг на кефірі
Мені подобаються максимально прості пироги, які можна швидко приготувати на сніданок. Один із таких — яблучний пиріг на кефірі. Усі інгредієнти ви, найімовірніше, знайдете в холодильнику.
Час приготування — 55 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 200 г цукру
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 250 мл кефіру
- 50 г вершкового масла (+ 20 г додатково для змазування форми)
- 250 г борошна
- 1 дрібка солі
- 1 ч. л. розпушувача
- 2−3 яблука твердих сортів
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ст. л. цукрової пудри
Покроковий рецепт
Духовку треба розігріти до 180 градусів. Змішайте в мисці 2 яйця та 200 г цукру. Використовуйте ємність достатнього розміру, щоб у ній помістилося все тісто. Якщо у вас є кухонна машина, можете замісити тісто в ній. Додайте дрібку солі та 1 ч. л. ванільного цукру. Ретельно збийте суміш віничком. Додайте 50 г м’якого вершкового масла та перемішайте масу до отримання однорідної консистенції.
Влийте в миску 250 мл кефіру. Знову перемішайте віничком до повного об'єднання. Я використовую звичайний магазинний кефір.
Додайте до маси 1 ч. л. розпушувача та перемішайте віничком. Часто можна побачити пораду, що розпушувач обов’язково потрібно змішати з борошном, але повірте мені, тут це не має ніякого значення.
Просійте 250 г борошна через сито та додайте його в миску, постійно перемішуючи суміш віничком. Добре перемішайте масу до однорідного стану. Готове тісто повинно вийти досить густим, як дуже густа сметана.
Візьміть форму для випікання діаметром 24−26 см і застеліть пергаментом. Змастіть форму всередині вершковим маслом.
Візьміть 2−3 яблука, помийте, наріжте часточками товщиною приблизно 0,5 см. Ви можете попередньо очистити яблука, якщо у них дуже тверда шкірка, а можете їх не чистити.
Влийте все тісто в форму для випікання, щоб воно рівномірно розподілилося по ній. У разі потреби акуратно розрівняйте тісто в формі за допомогою столової ложки. На тісто викладіть часточки яблук віялом так, щоб вони зайняли всю площу пирога.
Посипте яблука зверху меленою корицею та випікайте в духовці протягом 25−30 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Перед подачею посипте пиріг цукровою пудрою.
Яблучні чипси
Ці чипси — дуже корисні і дуже смачні. І, найголовніше, ними легко замінювати шкідливі магазинні чипси. Чудовий варіант для дітей, як на мене. Яблучні чипси, які продаються в магазинах, зазвичай дорого коштують. Тому я пропоную вам приготувати ці чипси самостійно. Так-так, ви можете спокійно зробити це вдома, це буде дуже смачно, корисно і зовсім недорого.
Час приготування — 1 година 40 хвилин
Порції — 1
Інгредієнти:
- 1 яблуко
- Мед за смаком
- Кориця за смаком
Покроковий рецепт
Яблуко наріжте тонкими-претонкими слайсами. Тонко нарізати — це дуже важливо. Також дуже важливо не порізати собі руки під час цього процесу, так що будьте обережні.
Викладіть яблука на деко, застелене пергаментом. Важливо: яблука потрібно викладати в один шар.
Поставте до духовки, розігрітої до 80 градусів. Сушіть близько… тут потрібно дивитися, яку структуру ви хочете отримати. Якщо ви хочете, щоб вони були хрусткими, то сушити їх потрібно в духовці години півтори. А якщо любите більш м’які чипси, то вистачить і сорока хвилин. Мені подобається, коли вони хрумтять, прямо як картопляні чипси.
Джерело інформації: щотижневик НВ (електронний варіант).
Коментарі
Дописати коментар