#спробуйчитати

 

ТРАЄКТОРІЯ ШІ: 7 етапів розвитку штучного інтелекту та їхні наслідки

Штучний інтелект продовжує перетворювати наш світ, спричиняючи революційні зміни в найрізноманітніших галузях. Який сценарій цих змін, і які тренди розвитку ШІ? Підсумовуючи сучасні наукові дискусії, ми виявляємо 7 етапів такого розвитку, які ведуть нас від цілком відчутних реалій до найнеймовірніших футурологічних прогнозів.
ЕТАП 1: СИСТЕМИ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ ЗА ПРАВИЛАМИ

 

Системи на основі правил — це системи так званого одного завдання. Вони виникли на ранньому етапі розвитку ШІ.

Скажімо, ви граєте в шахи проти комп’ютера. Комп’ютеру відомі всі можливі комбінації ваших ходів і його відповідей на них. Тому з безлічі варіантів розвитку подій, заснованих на кодованих правилах, він завжди вибере найкращий.

У рамках цих гранично формалізованих правил його можливості можуть перевершувати людські. Наприклад, це може бути діагностика механічних проблем або обробка податкових даних. Такі системи надійні, послідовні й дуже ефективні, але їхній інтелект чітко обмежений.

За межами відомих їм правил вони не здатні діяти, вчитися й розуміти контекст.

 

ЕТАП 2: СИСТЕМИ, ЯКІ УСВІДОМЛЮЮТЬ КОНТЕКСТ

 

Ці ШІ-системи демонструють значний крок уперед в еволюції штучного інтелекту. Вони можуть запам’ятовувати попередні взаємодії та використовувати ці знання для формування нових відповідей. Прикладами такого ШІ можуть слугувати Siri, Google Assistant або ChatGPT — найпопулярніший на сьогодні ШІ-персонаж.

ChatGPT чудово працює з контекстом, навчаючись на мільйонах попередніх розмов. Тому під час спілкування з вами він здатен генерувати автоматичні відповіді, які майже не відрізняються від людських.

Порівняно з системами, що працюють виключно на основі правил, ChatGPT надає більш персоналізований і складний користувацький досвід. Ця стадія розвитку систем ШІ нагадує підліткову стадію розвитку людини — це вже не дитина, але ще й не дорослий.

 

ЕТАП 3: СИСТЕМИ — МАЙСТРИ СВОЄЇ СПРАВИ

 

На цьому етапі до здатності ШІ розуміти та зберігати інформацію додається ще одна — здатність удосконалюватися й підвищувати кваліфікацію в окремо взятій сфері. Таких ШІ-майстрів можна знайти у різних спеціалізованих додатках. Вони орієнтовані не на універсальність, а на експертну перевагу в конкретній галузі.

Зокрема, IBM Watson розроблено для успішної відповіді на запитання у вікторині Jeopardy, а DeepMind AlphaGo був спеціально створений Google для успішного навчання гри Го та перемоги над чемпіонами світу.

Рівень майстерності цих систем перевершує людський, оскільки вони можуть аналізувати недоступні людям обсяги даних, виявляти закономірності та ухвалювати на основі їх рішення з неймовірною швидкістю. Але конкурувати з людиною такій системі під силу тільки в дуже вузькій галузі, на якій вона спеціалізується.

 

ЕТАП 4: СИСТЕМИ, ЩО ВМІЮТЬ ДУМАТИ

 

На цьому етапі ШІ набагато більше схожий на людський інтелект. Він уже не просто слідує правилам або зберігає контекст — він імітує розумовий процес людини, вміє усвідомлювати й розв’язувати раніше незнайомі завдання, розуміти чужі та генерувати власні ідеї.

Розробники досягають цього двома шляхами — за допомогою машинного навчання та глибокого навчання. Ці методи допомагають ШІ накопичувати досвід, робити з нього висновки і поступово ставати кращим.

Така ШІ-система здатна прочитати книгу, зрозуміти сюжет, інтерпретувати дії персонажів та їхні мотиви. Вона може аналізувати економічні дані, передбачати ринкові тенденції та пропонувати інвестиційні стратегії.

Проте, якими б вражаючими не були досягнення ШІ на цьому етапі, він являє собою не стільки еквівалент людського розуму, скільки високорозвинений інструмент, що спеціалізується на завданнях мислення.

ЕТАП 5: ШТУЧНИЙ ЗАГАЛЬНИЙ ІНТЕЛЕКТ

 

На жаль, попередній етап був останнім, котрий є досяжним на сучасному рівні технологічного розвитку. Далі ми переходимо від практики до теорії. Штучний загальний інтелект (AGI) — це те, що поки неможливо помацати руками. Але передбачається, що AGI не відрізнятиметься від людського інтелекту.

Він матиме самосвідомість і так само, як людина, розумітиме, адаптуватиме й застосовуватиме знання для розв’язання широкого спектра завдань: вивчатиме нову мову, писатиме симфонію, виводитиме теорему і навіть розумітиме людські емоції.

AGI — технологічно можлива, але все ж таки справа майбутнього. Однак дискусії про те, що станеться зі світом людей, коли в ньому з’явиться AGI, не стають від цього менш бурхливими.

 

ЕТАП 6: ШТУЧНИЙ НАДІНТЕЛЕКТ

 

Цей етап абсолютно логічний, хоча обчислюється суто теоретично, бо є науковою фантастикою. На рівні штучного надінтелекту (ASI) виникає світ, у якому ШІ робить те саме, що й людина, але набагато краще. Можливості ASI дають змогу впоратися з проблемами, вирішення яких недоступне людському розуму.

Це можуть бути не тільки зміна клімату або хвороби, а й розгадка таємниць Всесвіту, які перебувають за межами нашого розуміння. ASI виводить на новий рівень і дискусію навколо ШІ. Вона повертається до вічних, суто людських питань — про владу й контроль, про природу інтелекту і свідомості.

Незрозуміло, чи здатний на подібні питання знайти відповідь інший розум, крім людського?

 

ЕТАП 7: СИНГУЛЯРНІСТЬ ШІ

 

Свого часу термін «сингулярність» для опису моменту часу, коли технологічне зростання стає неконтрольованим і незворотнім, запропонував футуролог Рей Курцвейл. До цього у фізиці під сингулярністю розуміли властивості чорної діри, в якій не працюють відомі нам закони.

Передбачається, що у певний момент ASI почне вдосконалювати себе зі швидкістю, яка призведе до технологічного вибуху з непередбачуваними для людства наслідками. Деякі експерти ставляться до сингулярності як до науково обґрунтованого прогнозу, інші — як до наукової фантастики.

І ця невизначеність прокладає дорогу найрізноманітнішим футурологічним спекуляціям, здебільшого малюючи апокаліптичні картини майбутнього.

 

ДЕЯКІ ВИСНОВКИ

 

Сьогодні людство пішло не далі 5-го етапу розвитку ШІ. Поки можливості штучного інтелекту не зрівняються з людськими, ми перебуватимемо в царині прогнозів. Однак ми невипадково підсумували для вас послідовність 7 етапів розвитку ШІ-технологій, які активно обговорюються у світовій науковій спільноті.

Вони допомагають краще зрозуміти найімовірніший сценарій, за яким може піти еволюція ШІ. Ми бачимо, наскільки велику роль він уже відіграє в нашому світі, і розуміємо, що в майбутньому вона буде тільки зростати.

Це означає, що ми повинні максимально відповідально поставитися до цих процесів, усвідомити як неймовірний потенціал, так і можливі ризики цих технологій.

Джерело інформації: www.huxley.media



Коментарі

Популярні публікації