Наука. Хто знає - той перемагає.

 

КОСМІЧНА «МОТРІЙКА»: подорож крізь мультивсесвіт


Нещодавно на сайті Корнельського університету, одного з найбільших і найвідоміших вишів США, було опубліковано статтю відомого космолога Нікодема Поплавського з Університету Нью-Гейвена. У ній він наводить нові докази існування паралельних всесвітів. Побічним ефектом відкриттів Поплавського є відмова від теорії Великого вибуху, що створив наш Всесвіт, і сингулярності, передбаченої Альбертом Ейнштейном.

ДВЕРІ ДО ІНШИХ СВІТІВ

 

Гіпотеза польського фізика Нікодема Поплавського давно бентежить спільноту вчених. 2010 року National Geographic і Science занесли її в десятку найвидатніших наукових ідей. У короткому науково-популярному викладі вона полягає в тому, що чорні діри є «дверима» до інших всесвітів.

Відповідно, і наш Всесвіт теж перебуває всередині чорної діри, яка існує в іншому, більш масивному Всесвіті. Виходить щось схоже на космічну мотрійку неймовірних розмірів, у якій мультивсесвіти пов’язані «червоточинами» — тунелями чорних дір.

Опис білих дір (нижня частина), які є аналогами чорних дір (верхня частина). Обидва ці об’єкти були передбачені загальною теорією відносності в 1915 році. Чорні діри були доведені у 2019 році, але існування білих дір порушує закони фізики / kompas.id

 

ДО ЧОРНИХ ДІР ДОДАЛИСЯ БІЛІ

 

Поплавський запропонував науковій спільноті математичну модель, яка суттєво доповнює ідею Альберта Ейнштейна про існування всередині чорних дір сингулярності. Його загальна теорія відносності говорить, що надконцентрація матерії в невеликому просторовому об’ємі спричиняє колапс і сингулярність.

Поплавський же описує цей процес інакше: загибель зірки призводить не до сингулярності, а до появи всередині чорної діри так званої білої діри — «дверей» в інший Всесвіт. Іншими словами, чорна діра не відпускає матерію «на волю», а одразу ж починає будувати з неї новий світ, запускаючи процеси утворення нових зірок і галактик. Оскільки вона сама обертається, то передає своє обертання і новому Всесвіту.

 

ТЕОРІЯ ВЕЛИКОГО ВИБУХУ ЗАСТАРІЛА?

 

Ідея Поплавського дає змогу відмовитися від теорії Великого вибуху як від джерела простору-часу і розглядати народження Всесвіту як результат активності білої діри. Науковець вважає, що за допомогою його гіпотези можна пояснити різні космічні аномалії. Наприклад, надшвидке формування деяких масивних галактик і загадкові гамма-сплески, які можна інтерпретувати як реакцію нашого простору-часу на потрапляння в нього через «червоточину» матерії з інших всесвітів.

ТРИ МЕТРИКИ

 

У своїй новій статті Никодим Поплавський продовжує наводити доказові аргументи на користь існування сусідніх всесвітів усередині чорних дір. У його моделі горизонт подій чорних дір, хоча і являє собою область простору-часу, але не розширюється так само, як розширюється Всесвіт.

Він проаналізував та зіставив три метрики — МакВітті, Шварцшильда і FLRW, які описують властивості чорної діри, зануреної у Всесвіт, що розширюється, і властивості простору-часу поблизу і далеко від неї. Виявивши протиріччя в картині, яку може бачити гіпотетичний спостерігач, що перетинає горизонт подій, Поплавський запропонував свій варіант розв’язання цих протиріч.

 

ВСЕСВІТ РОЗШИРЮЄТЬСЯ З РІЗНОЮ ШВИДКІСТЮ

 

Уявімо, що чорна діра оточена так званою вакуоллю Ейнштейна — Штрауса — сферичною вакуумною порожниною. Оскільки, згідно з теорією Габбла, наш Всесвіт розширюється, отже, має розширюватися й межа цієї порожнини. Усе, що відбувається на зовнішній межі порожнини, описує метрика FLRW, на внутрішній — метрика Шварцшильда.

Але тоді виходить, що в межах горизонту подій простір-час ігнорує розширення Всесвіту. З урахуванням метрики МакВітті варто визнати, що в різних своїх частинах Всесвіт розширюється з різною швидкістю. І це може бути також непрямим свідченням того, що по той бік горизонту подій розташований інший Всесвіт.


Модель «згорнутого» простору-часу ілюструє, як може формуватися міст «червоточини» щонайменше з двома входами, з’єднаними одним горлом, або трубкою / space.com

ВСЕСВІТИ НАРОДЖУЮТЬ ОДНЕ ОДНОГО?

 

Поплавський вважає, що на іншій стороні горизонту подій Всесвіт спершу коливається, проходячи через цілу низку циклічних стиснень і розтиснень. На наступному етапі він досягає таких розмірів, за яких починає домінувати космологічна постійна. Після цього настає третій етап — необмеженого розширення.

На думку Поплавського, ми цілком можемо говорити про те, що наш Всесвіт — частина космічної «мотрійки». Виник він у результаті космічних «пологів» — з тієї чорної діри, яка існує в іншому, сусідньому з нами «материнському» Всесвіті. І тоді цілком логічно, якщо космологічна постійна нашого Всесвіту виявиться пов’язаною з кутовим моментом обертання цієї чорної діри.

 

Оригінальне дослідження: Black holes in the expanding Universe

Джерело інформації: www.huxley.media



Коментарі

Популярні публікації