ЧОМУ ЛЮДИ — НЕ МИШІ: як модні дієти впливають на здоров’я людей і тварин.
Наука накопичує чимраз більше даних про зв’язок раціону харчування та імунітету. Персоналізовані дієти дедалі частіше стають інструментом додаткової терапії під час лікування найрізноманітніших хвороб. Але фізіологи також попереджають і про загрозу для здоров’я з боку модних систем голодування й популярних дієт. Спробуймо розібратися в реальних проблемах, обмеженнях і перспективах цієї галузі знань.
РЕКЛАМА НЕ ДОРІВНЮЄ КОРИСТІ
Що може бути банальнішим за їжу? Ми їмо щодня, і, щоби дати нам відчуття осмисленого споживання, полиці супермаркетів і стрічки новин розповідають нам про зв’язок дієти зі здоров’ям та імунітетом. Із заголовків та етикеток ми можемо дізнатися багато нового.
Наприклад, що за допомогою голодування ми здатні «перезавантажити» свою імунну систему. Або захистити себе від раку, замінивши каву на грибний чай. Або почати підгодовувати «хороші» бактерії всередині нас. Проблема з подібними твердженнями в тому, що вони спираються на обмежені докази.
Науковість усіх цих теорій про дієту є вельми відносною через те, що проведення серйозних наукових досліджень у цій сфері неможливе. Їхню значущість часто перебільшують на догоду комерційній вигоді.
ДІЄТИ СПОТВОРЮЮТЬ ІМУННІ РЕАКЦІЇ
Однак за останні 5 років учені розробили інноваційні підходи до імунології харчування. Якщо раніше намагалися вивчати всі довгострокові наслідки нечітко визначених дієт, то сьогодні з’явилися інструменти, що дають змогу зосередитися на короткострокових ефектах і тих молекулярних механізмах, що лежать в основі впливу продуктів на імунітет.
Зокрема, про це йшлося на саміті «Їжа — це медицина», який відбувся 2024 року. Серед іншого на ньому було висловлено думку, що популярні на Заході дієти спотворюють наші імунні реакції та підривають імунну стійкість. Щоправда, інші вчені налаштовані не настільки песимістично. Вони звертають увагу на очевидні успіхи персоналізованого харчування в лікуванні цілої низки хвороб.
НЕ ЗВИКЛИ ЇСТИ КОМАХ? ДАРЕМНО!
За останнє десятиліття науковцям вдалося каталогізувати й аналізувати цілі набори біомолекул. Це дало змогу розкрити механізми, за допомогою яких різні компоненти раціону впливають на імунну систему. Наприклад, у Медичній школі Вашингтонського університету в Сент-Луїсі вивчали імунну відповідь 2-го типу.
Зазвичай вона запускається як реакція на алергени й паразитів, проте її може стимулювати хітин — харчові волокна, що містяться в грибах, ракоподібних і комахах. У мишей, які сидять на хітиновій дієті, вчені виявили розтягнення в шлунках: розтягнення активувало імунітет 2-го типу, а той, своєю чергою, запускав фермент, що перетравлює хітин.
Однак, якщо миші були генетично модифіковані так, що не могли виробляти цей фермент, вони набирали менше ваги, накопичували менше жиру та мали кращу чутливість до інсуліну, ніж їхні родичі. Встановивши взаємозв’язок між хітином, імунітетом і здоров’ям, можна розробляти методи лікування ожиріння та препарати для придушення апетиту.
Відомо також, що ожиріння порушує імунну систему шкіри. Тому захворювання на псоріаз зустрічається у 2–3 рази частіше у людей з ожирінням, ніж без нього. А втрата ваги та дієта з низьким вмістом жирів зменшує симптоми псоріазу.
МИ МОЖЕМО ГОЛОДУВАТИ, НЕ ГОЛОДУЮЧИ?
Науковці отримують дедалі більше доказів того, що голодування знижує ризики широкого спектра станів: гіпертонії, атеросклерозу, діабету, астми та інших. У деяких випадках через імунну систему. Наприклад, голодування зменшує кількість моноцитів — клітин, які захищають організм від чужорідних загарбників, але водночас можуть свідчити про низку аутоімунних захворювань.
У стовбурі мозку є група нейронів, яка допомагає регулювати імунну систему. Проводячи досліди на мишах, китайські фахівці виявили, що ці нейрони активуються у відповідь на голодування і змушують моноцити відступати з крові, селезінки та лімфатичних вузлів до їхнього центрального резервуару — кісткового мозку.
У результаті виживаність мишей, які страждають на атеросклероз та параліч, істотно підвищується. Ці ж нейрони можна активувати і в людини за допомогою електричної стимуляції, що дасть змогу отримати велику користь для здоров’я під час голодування.
ГОЛОДУВАННЯ, ЩО ЗАВДАЄ ШКОДИ
Протягом останнього десятиліття доказів, що підтверджують ефективність голодування як методу лікування, стає все більше. Проте вчені застерігають: загалом голод притупляє імунні реакції, тож за деяких обставин зниження споживання калорій може мати згубні наслідки.
Зокрема, імунологи з Медичної школи Ікана на горі Синай (Нью-Йорк) підтвердили спостереження китайських колег: у мишей, які голодували, на 90% знижувалася кількість моноцитів у крові, водночас збільшуючись у кістковому мозку, де вони виробляються.
Але, коли після 24-годинного голодування миші починали харчуватися як зазвичай, у кров надходила аномально велика кількість моноцитів, спричиняючи моноцитоз — стан, що переважно пов’язаний з інфекційними та аутоімунними захворюваннями.
Коли науковці заражали моноцитозних тварин бактеріальною пневмонією, вони помирали раніше і в більшій кількості, ніж контрольні тварини, які не голодували. Тобто, поки запаси енергії низькі, наш організм зберігає запас моноцитів як захисний механізм. Але якщо голодування затягується, ризики можуть переважити вигоди.
БЕНКЕТИ Й СВЯТА — УДАР ПО ІМУНІТЕТУ
Однак не тільки голодування, а й будь-які зміни в нашому раціоні перерозподіляють імунні клітини буквально протягом кількох годин, спричиняючи зміни імунітету. Коли вчені переводили мишей зі «щадної» дієти на раціон із високим вмістом жирів, це пригнічувало імунітет і підривало функцію клітин, які допомагають організму виявляти і запам’ятовувати патогени.
Крім того, нестача клітковини порушувала мікробіом кишківника, який підтримує ці клітини. Вистачило лише трьох днів такої дієти, щоб імунна система отримала серйозний удар! Схожий ефект проявився й у людей, які погодилися добровільно допомогти дослідникам зімітувати «святкове застілля».
З МИШАМИ ПРОСТІШЕ, НІЖ З ЛЮДЬМИ
Водночас науковці попереджають, що люди — не миші. Робота з тваринами може дати лише підказки щодо того, що відбувається в організмі людини. Підтвердження цих підказок є складним завданням: змусити людей упродовж тривалого часу точно згадувати й записувати свій щоденний раціон вкрай важко. У клітку людей не посадиш, тож повноцінно підконтрольний експеримент із ними провести неможливо.
Навіть коли фізіологи з американського Національного інституту діабету, захворювань органів травлення та нирок просять добровольців не вдаватися до самодіяльності та просто їсти те, що їм дають, вони все одно споживають у середньому 400 кілокалорій їжі, яка не стосується дослідження.
Вихід один — шукати добровольців, які готові перебувати під суворим наглядом у палаті дослідницької лікарні протягом тривалого терміну.
КЕТО-ДІЄТА Й ВЕГАНСТВО: РІЗНИЦЯ Є
Інституту Пастера в Парижі це вдалося. Там набрали 20 дорослих людей для 4-тижневого перебування в лікарні, де вони дотримувалися кето-дієти та дієти веганської. Протягом цього часу співробітники інституту постійно брали в них зразки крові.
З’ясувалося, що кето-дієта підвищила рівні та активність Т- і В-клітин, які є частиною адаптивної імунної системи, що точно розпізнає конкретних ворогів. У веганів же спостерігалися посилені імунні реакції.
Вони були швидшими, але менш специфічними, ніж адаптивні реакції. Фізіологи вбачають у цих результатах великий потенціал, але поки що не ризикують, виходячи з них, давати дієтичні рекомендації.
ПЕРСПЕКТИВА: ПЕРСОНАЛІЗОВАНІ ДІЄТИ
Надалі дослідницька група планує включити в поле експерименту людей з вовчаком, псоріазом, діабетом, раком і протестувати на них ефект від різних дієт. Деякі припущення про те, як поводитиметься організм хворих людей, уже є.
Є дані, що кето-дієта є гарною додатковою терапією під час лікування псоріазу та діабету 1-го типу. Також відомо про позитивний ефект від терапії з високим споживанням харчових волокон, яка задіює імунну систему для боротьби з раком.
Науковці пророкують, що величезний клінічний потенціал високоінформованого харчування спричинить сплеск цікавості до персоналізованих дієт у найближчі роки.
Оригінальне дослідження:
- Your diet can change your immune system — here’s how
- Джерело інформації: www.huxley.media
Коментарі
Дописати коментар